Yhteisöllinen ilmapiiri imaisi mukaansa sauvakävelyn MM-kisoissa - kansainvälinen taso oli odotetun kova

Sauvakävelyn MM-kisat vietiin läpi Salpausselän vaativissa maastoissa Lahdessa. Sateinen sää ei lannistanut tunnelmaa, vaan iloinen ilme pysyi yllä läpi viikonlopun. Salpausselällä nähtiin yli 400 urheilusuoritusta ja sauvakävelijöitä 23 eri maasta.  

Järjestyksessään toisissa sauvakävelyn MM-kisoissa kilpailtiin kolmella henkilökohtaisella matkalla sekä neljän hengen joukkueiden viestissä. Lajin vahvimpia maita ovat Euroopassa Puola, Kroatia ja Latvia. Lisäksi isoja tiimejä oli mukana muun muassa Iso-Britanniasta, Koreasta ja Japanista.

”Tapahtuma oli todella onnistunut. Ilmapiiri ja järjestelyt ovat keränneet hurjan määrän kiitosta. Kansainväliset vieraat pitivät Lahtea erinomaisena tapahtumakaupunkina ja ehtivät tutustumaan kaupunkiin kilpailemisen lisäksi”, kertoi Kansainvälisen sauvakävelyliiton (INWA) puheenjohtaja Aki Karihtala.


SALPAUSSELÄN MAASTOT HAASTOIVAT

Salpausselän maastot sopivat erinomaisesti MM-kisa-areenaksi.

”Reitti sai myös monet kehut. Edellisissä kisoissa käveltiin pääosin tasaisella, mutta nyt oli selkeästi monipuolisempi maasto ja siitä tykättiin. Näillä palautteilla on hyvä jatkaa kohti tulevia EM-kisoja”, jatkoi Karihtala.

Suomalaisia kisassa oli mukana noin neljäsosa osallistuneista. Nyt järjestetty tapahtuma toimi hyvänä näyteikkunana lajille, joka Suomessa ei ole kovin tunnettu kilpailumuoto. Ennemminkin harjoittelumuoto talvea kohti treenaaville hiihtäjille, mutta myös aktiivisten liikkujien kuntoilumuoto.

Lahtelainen Ulla Päivelin urakoi kisoissa jokaisena päivänä. Päivelin kiitteli tapahtuman tunnelmaa ja järjestelyjä ja yllättyi tapahtuman kansainvälisyydestä.

”Tunnelma oli aivan huikea. Hirmuinen tsemppi ja erinomainen huolto matkan varrella. Oli aivan huipputapahtuma”, sanoi iloinen Päivelin, joka voitti oman ikäluokkansa MM-kultaa 21 kilometrin matkalla ja oli naisten pronssijoukkueessa sunnuntaina. 

Sauvakävelyn taso on maailmalla kova kilpailijoiden keskuudessa. Viiden kilometrin matka taittui perjantaina parhaimmilta hieman yli 30 minuuttiin. Lähes sama kilometrivauhti pysyi monella yllä pidemmilläkin matkoilla.

”Oli kyllä yllätys, miten kansainvälinen ja kova taso kisoissa oli. Onhan tämä nyt ihan kova urheilu- ja kuntoilulalji. Myös meidän suomalaisten sauvakävelytyyli eroaa jonkin verran, se on hyvin omanlainen. Meidän tyylissä näkyy erityisesti hiihtotyyli”, mietti Päivelin ja haastoi kaikki sauvomaan ja treenaamaan kohti EM-kisoja.

Tapahtumajohtaja Markku Levanen oli oikeutetusti tyytyväinen tapahtumaan ja sen saamiin kehuihin.

“Kisojen järjestelyt onnistuivat erinomaisesti. Lajikin sopii hyvin Finlandia-hiihdon sisartapahtumaksi ja laajentaa siten Finlandia-hiihdon tuoteperhettä lumettomallekin ajalle”, sanoo Levanen.

Seuraavat sauvakävelyn kansainväliset kisat ovat jo suunnitelmissa. Alustavan sopimuksen mukaan Salpausselän maastoissa kävellään vuonna 2025 avoimet EM-kisat.

Next
Next

 Finlandia-hiihdosta Ski Classics Challengers -sarjan osakilpailu