Lähiruokaa ja makuelämyksiä

Ravitsemus on tärkeä osa kestävyysurheilua, olit sitten tavoitteellinen urheilija tai harrastelija. Myöskään hiihtomatka läpi Lahden ja Hollolan maailmankuulujen hiihtomaastojen läpi ei onnistu ilman asianmukaista ravitsemusta. Tankkaus kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen suoritusta, minkä lisäksi myös matkan aikana tulee saada energiaa. Palautuminen alkaa siitä, kun suorituksen jälkeen nautitaan jotain ravitsevaa.

Finlandia-hiihto on panostanut laadukkaaseen ja lähellä tuotettuun ruokaan, jotta jokainen hiihtäjä saa hiihdosta irti mahdollisimman paljon. Perjantai-illan Pasta Partyssa tarjotaan runsas salaatti- ja pastabuffet, josta vastaa lahtelainen perheyritys Tolvanen Catering. Yritys valmistaa laadukkaita ruokia tuoreista raaka-aineista ja työllistää monia paikallisia. Itse hiihdon aikana latuasemilla tarjotaan monipuolisesti ravitsevia välipaloja ja juomia. Tarjolla on esimerkiksi suomalaisen yrityksen Noshtin valmistamia vauhtikarkkeja, jotka on suunniteltu vatsaystävällisiksi uusinta tutkimustietoa hyödyntäen. Noshtin tuotteet ovat vegaanisia, gluteenittomia ja FODMAP-ruokavalioon sopivia ja ne valmistetaan luonnon omista raaka-aineista. Vauhtikarkkien tarjoaminen latuasemilla on vaihtoehto hiihtäjien omille geelijuomille, joiden pakkauksia päätyy roskaamaan latuja.

Hiihdon jälkeen Messukeskuksessa tarjoillaan kaikille lounas, josta vastaa Pasta Partyn tavoin Tolvanen Catering. Jokainen hiihtäjä saa lisäksi kotiinviemiseksi tuotepaketin, joka sisältää laadukkaita tuotteita, kuten erilaisia Fazerin tuotteita. Fazerilla on Lahdessa leipomo, mylly ja tehtaita ja yritys on niin alueella kuin valtakunnallisestikin suuri työllistäjä. Myös Fazer Myllyn käyttämä vilja saadaan Päijät-Hämeen Viljaklusterista.

Riittävä energiansaanti on tärkeää myös Finlandia-hiihtoon valmistautuessa. Mitä lähemmäksi tapahtumaa mennään ja mitä enemmän hiihtokilometrejä kertyy, sitä suurempi on myös energian tarve. Vain ravinto, lepo ja harjoittelu yhdessä saavat aikaan kehitystä. Liian vähäinen energiansaanti altistaa ylikuntotiloille, rasitusvammoille ja sairastelulle. Erityisesti riittävä hiilihydraattien saanti on tärkeää myös kuntoilijalle, minkä lisäksi tärkeää on syömisen ajoitus. Liian lähellä suoritusta ei kannata syödä suuria määriä, ja pidempikestoisen suorituksen aikana kannattaa tankata helposti sulavaa energiaa. Nesteytyksestä tulee huolehtia, myös talvisessa pakkasessa. Palautuakseen myös harjoituksen jälkeen tulee huolehtia riittävästä energiansaannista. Finlandia-hiihdon Instagramin kohokohdista löytyy inspiraatiota ravitseviin välipaloihin, joilla hiihdosta saa kaiken irti!

Previous
Previous

Harrastuksena Worldloppet

Next
Next

Kokonaisvaltainen elämys Pasta Partysta saunan lauteille